Wegenast Róbert életműve és alkotásai

Kulturális örökség

Bemutatás

Wegenast Róbert Budapesten, 1930. május 6-án született.
 
A képzőművészeti szabadiskolában tanára Csáky Maronyák József volt.
 
Az Országos Iparművészeti Főiskola grafikai tanszakára járt, majd átiratkozott az éppen induló színpadművészeti fakultásra. Mesterei: Oláh Gusztáv és Miháltz Pál. Színházi díszlettervezői pályáját a Magyar Néphadsereg Színházában kezdte (ma Vígszínház), majd a Kaposvári Csíki Gergely Színház, Egri Gárdonyi Géza Színház, Miskolci Nemzeti Színház, budapesti József Attila Színház díszlettervezője, közben több fővárosi színháznál vendégként dolgozott.
 
1973-tól Magyar Televízió vezető látványtervezője volt 1990-ig, azóta nyugdíjas.
 
Látványtervezőként vett részt az 1993 és 1999 között sugárzott Játék határok nélkül című népszerű, nemzetközi vetélkedősorozat készítésében.

Elismerések:
  • Miskolci Színházi Fesztivál Szcenikai díj (1963)
  • MTV Drámai nívódíj (1985),
  • Érd város művészeti díja (2005),
  • a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje (2010)
A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 251

Indoklás

„… Egészen különleges festői teljesítmény az övé: a legmélyebb ábrázolásra képes. Nagyon kifejező, nagyon plasztikus és nagyon érzelem gazdag. És nagyon attraktív látványelemekkel dolgozik. Van mindig egy barokkos gazdagság a képein, akkor is, ha a középpontban ott van a szinte naturalisztikus hűséggel megfestett női figura. Wegenast, ha egy szép női testet lát, elérzékenyül és ezt az elérzékenyülést sikerül átvinni a képre és ettől a mitológiai alakok is nagyon maiak lesznek.
 
S amivel ezeket az alakokat körbeveszi, az általában rendkívül dekoratív, artisztikus világ, amelyek ábrázolásában valóban a technikai varázslatok tömkelegét érezzük. … Számomra nagyon vonzó, ha egy festő művelt – mert manapság még arról is sokat vitatkozunk, hogy a festő értelmiségi-e egyáltalán–, márpedig Wegenast igazi értelmiségi festő, mert az a fajta mitológiai, biblikus világ, ami általában az ő képein megmutatkozik, az egészen rendkívüli s egyedülálló a kortárs magyar festészetben.” (Feledy Balázs)


Értékőr: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.