Ilka Gábor miniatűr szobrai

Kulturális örökség

Bemutatás


ILKA GÁBOR 1956. március 24-én született Budapesten. Eredeti szakmája fogtechnikus. 1994 óta készíti apró szobrait speciális technikával: különböző minőségű viaszból. Forrasztópákával cseppenként alakítja ki az alapfigurát, utána formálja a mozdulatot. Minden negatív kiöntőforma egyedi darab, így az apró fémszobrok is.
Az első hat év az alkotással telt. A megmutatkozás éve a 2000. esztendő, amikor részt vesz az Amator Artium Pest megyei megmérettetésén, majd a Pesti Vigadóban, ahol a díj egy alkotótáborban való részvétel. A 2006-ban megrendezett XIX. Amator Artiumon már a fődíjban részesül. Számos hazai egyéni és csoportos kiállítás résztvevője alkotásaival. többek között: Budapest, Érd, Tata, Eger, Komló, Pécs, Debrecen,(kb.30).
Németországban egyéni kiállításon értékelik alkotásait, sikeresen szerepelt Rómában
(2006), Párizsban (2008). Az eddig kétszer megrendezett Moziünnep és a Szegeden
rendezett Virágkötő Európa-kupa fődíjait is neki köszönhetjük.
Munkássága a Budapesti Tanítóképző Főiskola vízuális fakultációjának tananyagában is szerepel.


Közel 200 alkotásából 48 mű magántulajdonban van belföldön és külföldön (Németország, Franciaország, USA).
 
„A művészet egyik célja, hogy gyönyörködtessen – Gábor hozzáfűzi, hogy a gondolatok és érzelmek közlése az alkotó feladata. A szemlélőt ezáltal továbbgondolásra inspirálja, hogy saját megélt élményeit visszaidézze. Ehhez kell a látvány és a mögötte meghúzódó másodlagos üzenet.”
Indoklás


„Míg nézem ezeket a piciny céltudatosan nyüzsgő apró embereket, akaratlanul egy régen hallott vers néhány sora ébredezik bennem… (Modern költők antológiája 1913)
 
Verlaine, Rippl-Rónai és Kosztolányi Dezső még tudták, hogy a művészet –benne a szobrászat, festészet és a költészet is- az érzelmek terepe és nem a filozófia, a politika, vagy a technika játszótere.
 
Azóta száz év telt el és az európai művészet a huszonegyedik században már más utakon indul. Itt van közöttünk Ilka Gábor barátom is az ő apró teremtményeivel. Művei mélyén mindenhol nemes érzelmeket és gondolatokat ébresztő bohóckodás bujkál.”
 
Wegenast Róbert festőművész


Értékőr: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.