Szigeti Eszter és Varga Zoltán művészeti tevékenysége

Kulturális örökség

Bemutatás


Szigeti Eszter Budapesten született, 1990 óta él családjával Érden. Zeneóvodába járt Óbudán, melyet a világhírű Kodály-módszer professzorasszonya, dr. Mihályi Dénesné, Márti néni vezetett. Az általános iskolát Németországban kezdte, és Magyarországon járta ki az érdi Széchenyi István, majd a Bolyai János Általános Iskola énekes osztályában. A budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium német tagozatán érettségizett, és a budapesti ETŰD zenekonzervatórium klasszikus ének szakán fejezte be tanulmányait, Nemessányi Éva növendékeként. Itt ismerte meg a jazz tanszak egyik hallgatóját, aki a későbbiek folyamán elválaszthatatlan alkotótársa lett.
 
Varga Zoltán 15 éves korában határozta el családja ösztönzésére, hogy zongorázni kezd. Olyan kiváló mesterek foglalkoztak vele, mint Tomsits Rudolf és ifj. Szakcsi Lakatos Béla. Budapesten született, általános iskolás Ó- és Újbudán volt. A III. kerületben érettségizett. Kardos Antal növendékeként szerzett jazz zongorista oklevelet. Azóta számos műfajban otthonosan mozog. Évek óta tanít kicsiket és nagyokat zongorázni. Több együttesnek is tagja.

Indoklás


Szigeti Eszter és Varga Zoltán 2004 óta dolgozik együtt. Első közös fellépésük a budapesti Tiszti Kaszinóban, a mai Stefánia Palotában volt, melyet a Honvédelmi Minisztérium szervezett. Dr. Horváth Pál nyugalmazott dandártábornok kérte fel őket. Karácsonyi családi műsoruk olyan sikeresnek bizonyult, hogy újabb és újabb előadásokat szerkesztettek és adtak elő.
 
Idővel az ország számos területén bemutatkoztak, és a későbbiek során külföldi lehetőségeket is kaptak.
 
Érden is felfedezték őket, ami valójában nem volt nehéz, hiszen Eszter lelkes szereplője volt már akkor a városi rendezvényeknek és civil összejöveteleknek egyaránt.
 
A szövegírás és a versek megzenésítése is izgalmas kihívás számukra.
 
Saját szerzeményeik száma egyre gyarapodik.
 
Céljuk a magyar művészet megőrzése, átadása, valamint az, hogy az emberek büszkén vállalják kulturális örökségüket, és felismerjék abban a maradandó értékeket. Őszintén hiszik, hogy megfelelő előadásmódban mindenkit megérintenek régi és új szerzemények egyaránt... Fontosnak tartják, hogy tisztában legyünk azzal, honnan jöttünk, hová tartunk, és mi a feladatunk ott, ahová születtünk. Emberségben egyre sivárabb világunkban szüksége van mindenkinek a jóra és a szépre, ami melódiában és versben talán könnyebben kifejezhető.


Értékőr: Daróci Lajosné irodalmár

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.