Csepegtetőkövek

Bemutatás

1. A nemzeti érték megnevezése: VÍZSZŰRŐ, CSEPEGTETŐ KÖVEK
 
helye: Érd-Óváros, Szent Mihály Plébánia- templom kertjében
 
2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:
 
    - épített környezet (?)
 
3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye:
 
Érd-Óváros, Szent Mihály Plébánia- templom kertjében
 
Az értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik:
 
  - települési


Országos ritkaságnak számítanak az Érden fellelhető un. csepegtető kövek. Helyileg Érd-Óvárosban, a Szent Mihály Plébánia templom kertjében látható két ilyen néprajzi alkotás. 
 
A XIX. században még minden háznál lehetett ilyen eszköz, hiszen abban az időben nem ismertek más módot a víz tisztítására. Adat nincs, hogy ez a két eszköz honnan származik, ki készítette. Anyagát tekintve porózus mészkő.Érdnek csak 1910-től létezik artézi kútja, ami egészséges vizet biztosított a lakosság számára. Előtte a helyi kutakat, sőt az ipari üzemeket megelőző időkig a Duna vizét is használták.
 
Azonban csak ezeken az ötletes mészkő edényeken átszűrve lehetett biztonsággal fogyasztani a vizet.
 
A híres hajómalmokon is ilyen vízszűrőt használtak a vízi molnárok. A porózus mészkőn átcsepegtetett víz ugyanis természetes öntisztításon ment keresztül.
 
Állványra szerelve láthatunk ilyen vízszűrőt az esztergomi Duna Múzeumban is.

IndoklásEzen egyedi, nagyon régi, lehet több száz évet is meghaladó, ma már ritkaságszámba menő (jelen ismereteink szerint hazánkban Érden kívül, csak Esztergomban található), néprajzi értéknek számító két darab vízcsepegtető követ, Ha Az esztergomi múzeum méltónak találta kiállítani és látogatók elé tárni mint különlegességet, akkor legyünk mi is büszkék az Érden fellelhető két szűrőkőre.
 
Ez a két vízcsepegtető múltunk egy szelete, milyen jó lenne, ha méltó helyet kapnának egy zárt területen, hogy ne legyenek kitéve az időjárás romboló hatásának. Ha megbecsülésünk jeleként mi is láthatóvá tehetnénk minden korosztály számára.

Értékőr:

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.