Mocsárciprus Érden

Természeti környezet

Bemutatás

Településünk Érdliget nevű városrészében, az Alsóvölgyi utcában található magán tulajdonban lévő ingatlanon áll a három szép termetű mocsárciprus.
 
Az élővízfolyással övezett Alsóvölgyi útról kellemes domborzati és zöldfelületi adottságokkal rendelkező, többnyire beépített kertvárosi lakóingatlanok nyílnak, melyek közül egyiknek az utcával határos előkertjében talált kedvező életfeltételeket e ritka, hazánkban nem őshonos növény.
 
A telepített fák életkora a 70 évet is meghaladhatja. A különleges lélegző gyökereivel attraktív látványt nyújtó facsoportot az utcáról bárki megcsodálhatja.


Indoklás

A hazánkban többnyire arborétumokban, parkokban, megtalálható növény érdi magánkertben való előfordulása kuriózumnak számít, mely őrzi az ismeretlen telepítőjének botanikai érdeklődését is.
 
Az Alsóvölgyi úton található mocsárciprusok szerepelnek Érd város helyi természeti védelemmel nem rendelkező tájértékei között, a város területére jelenleg készülő új Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv pedig helyi természeti védettségre javasolt értéknek jelöli meg a növénycsoportot.

Értékőr: Fehérné Tölgyesi Ildikó

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.