Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus tevékenysége

Kulturális örökség

Bemutatás


Az Érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus jelenlegi tagságával 2010 óta működik. Az együttes az Érden élő német nemzetiség zenei hagyományainak őrzését tűzte ki célul.
 
Repertoárját folyamatosan bővíti a Magyarországon fellelhető német és sváb dalok tanulásával. Az autentikus hangzás érdekében harmonikakísérettel énekelnek.
 
A művészi színvonal megtartása, növelése érdekében zeneművészeti főiskolai végzettségű karnaggyal és kiváló harmonikással dolgoznak.
 
Számos hangversenyen, nemzetiségi kórustalálkozón vettek részt.
 
2013 januárja óta a Szepes Gyula Művelődési Központ ad helyet a kórus próbáinak minden hétfőn.
 
Az eltelt négy év alatt a régi kották digitalizálása megtörtént, új művekkel jelentősen, mintegy 120 darabra bővült. A megfelelő próbakörülmények, a zongora használata jelentősen segítette és segíti a kórus fejlődését, a repertoár további bővítését.


Indoklás

A Nyitnikék Német Nemzetiségi Kórustalálkozó életrehívásával és évenkénti megrendezésével Érden hagyományt teremtettek.
 
2013-ban a Sombereken megrendezett Német Nemzetiségi Zenekarok és Énekkarok Országos Minősítőjén kitüntetéses arany fokozatot értek el. Ezzel az eredménnyel az együttest támogató Érd városa is felkerült a nemzetiségek kultúráját fontosnak tartó és elismerő települések közé.
 
Az együttes közösségként, hagyományőrző-értékmentő és kultúrateremtő tevékenységét tekintve is olyan különlegesség, amely méltó arra, hogy Érd értékei között szerepeljen.


Értékőr: Stiblo Anna és Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.