Csuka Zoltán lakóháza - Napház

Épített környezet


Bemutatás


Az épület Érdligeten, a Sárd u. 35. szám alatt található. A telken két épület áll, az egyik a bauhaus stílusban épült lakóház, mögötte a Jószomszédság könyvtára.
 
A lakóépületben Csuka Zoltán író, költő élt és alkotott 1933-1984 között. Halála után mindkét épületet a város kapta meg, az egyikben a városi könyvtár érdligeti fiókkönyvtára működik, a lakóházban (Napházban) Csuka Zoltán emlékszoba és munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg, de több kiállításnak, rendezvénynek, képviselői fogadóórának is helyet ad az épület.
 
A bauhaus, egy olyan építészeti és művészeti iskola által teremtett stílus volt, amely mindössze 14 évig működött (1919-1933 között).
 
A stílus épületeire jellemző a nagy ablakfelületek, ezáltal világos, szellős belső tér, lapostető, új építőanyagok használata (vas, beton, üveg), amelyek nagy fesztávú, fénytől átjárt helyiségek kiképzését tették lehetővé, A Napház is ezekkel az ismérvekkel épült, „növekvő” ház, vagyis az épület oldalirányban és felfelé is bővíthető, az oldalirányú bővítés meg is történt. A mellékelt hivatkozás szerint: „Horzsakőbeton alaktestekből vasbeton-vázzal épült, a ráépítésre előkészített csornai-rapid födémmel, halaman tolóablakokkal, rétegelt ajtókkal. A kivitelező Apor József.” ( Tér és forma: Építőművészeti folyóirat 1932. december)
 
Az épület tervezője Molnár Farkas, az avantgard építészet kiemelkedő alkotója. Csuka Zoltánnal még Pécsen barátkozott össze, az író által szerkesztett Krónika c. folyóirat címlaptervezője, Csuka Zoltán könyvének illusztrátora is volt. Molnár a „növekvő” ház gondolatának megfelelően tervezett két vasbeton vázas típusházat. Kísérleti házként épült meg az Érdligeti Napház. Az épület felirata is Molnár Farkastól származik.
 
Az építész munkáinak zöme Budapesten látható, főként lakóházakat, villákat tervezett, de nevéhez fűződik a Hűvösvölgyben látható félbemaradt bauhaus templomtorzó, a Szentföld templom is.
 
A Napház épülete jelenleg felújításra szorul, a lakás előtere életveszélyes, az előtér oldalfala „kidőléssel” fenyeget.

Indoklás


A Napház Érd első díszpolgárának, a költő, író, műfordító, könyvtár alaptó Csuka Zoltánnak volt a lakóháza, és a környező országok jeles irodalmárainak találkozóhelye 1933-1984 között.
 
Az épület a bauhaus jegyeit tükrözi és ennek az építészeti stílusnak jelentős magyar képviselője, Molnár Farkas az épület tervezője. Az épület a „növekvő” ház kísérleti házaként épült.Értékőr: Paulovits Istvánné

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.