Szent Walburga szobra

Épített örökség

Bemutatás

Bár a szobor nincsen műemlékjegyzékben, művészeti, történeti értékénél fogva jelentős értéket képvisel, Érd-Ófalu sokat emlegetett, lebontott kastélyának jelenleg is meglévő támfala előtt áll. Szent Walburga szobrát Illésházy János készítette 1789 körül. Szent Walburga apátnő volt, ünnepe II. 25-én van. 710 körül született Angliai Richard leányaként, s a winburni apácakolostorban nevelkedett.
 
Szent Walburga a parasztok, földművesek védőszentje. Segítségét kérik a bő termés érdekében és a háziállatok gyarapodásához, kutyaharapás és veszettség ellen. A térítés mellett a fej betegségeinek gyógyításával is foglalkozott.(fog, szem, fül)
 
A török utáni újjáépítéshez az ő segítségét kérte az Illésházy család. 1760-ban szentelték fel emlékezetére a Szent Mihály templom Valburga oltárát.
 
Temetkezési helyén Eichstattban, sírjának kő lapjai közül immár 1000 esztendeje az u.n. Szent Walburga olaj szivárog, melyet az apácák összegyűjtenek és kis üvegekben szétosztanak. Az olajnak csodatévő ereje van.

a

Indoklás

A paraszt barokk szoborhoz egy szép helyi monda is kapcsolódik.
 
Illésházy grófnőt sokszor fogfájás gyötörte. Éjszakákon keresztül sétált a bástyafal mellett imádkozva Szent Walburgához, hogy szabadítsa meg a fogfájástól. Fájdalma elmúlása esetén szobor felállítását helyezte kilátásba. Ennek bekövetkeztével áll a szobor, és mivel a grófnőnek a záp foga fájt, a régiek Záporkának nevezték el a szobrot és környékét.
 
Forrás: Ábel András

Értékőr: Tarnay Tünde

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.