Vaád Éva festő - keramikus alkotásai

Kulturális örökség


Bemutatás

Vaád Éva 1947-ben született Budapesten. Mindig a művészetek közelében élt, édesapja Vaád Ferenc költő, újságíró, színikritikus, valamint kortársai, művész- barátai nagy hatással voltak rá.
 
Első verseit 15-16 éves korában írta, ekkor kezdett el festeni, részt vett országos kiállításokon is. Három gyermeke született, majd 28 éven át egy tervező vállalatnál dolgozott műszaki rajzolóként. Majd a vállalat felszámolásakor terápiás célzattal újra festeni kezdett. Nagy szerencséjének tartja, hogy ezidőtájt találkozott a Poly-Art Alapítvánnyal, amely az érdi művészekért jött létre. Egyre többet festett, otthonában megnyitotta a „VÉ” Lakásgalériát, ahol saját munkáin kívül az érdi művészek alkotásait is bemutatja.
 
Dr. Tállai Katalin, a Poly-Art megálmodója volt az, aki az agyag, a raku kerámia felé fordította figyelmét. Az ő munkái alapján szeretett bele ebbe a műfajba, ami egy XVI. századbeli japán technika. A zsengélés után nem hagyományos mázakkal vonják be a tárgyakat, hanem oxidokkal dolgoznak. A raku kemencében fehér izzásig égetik, majd elvonják az oxigént. Így redukálódnak, alakulnak ki a különleges színek, archaikus jellegek, ősi formák.
 
Munkái számos budapesti és vidéki nagyvárosi galériában megtekinthetők.


Indoklás

Vaád Éva szenvedélyes munkássága főként a raku technika művelésében hozzájárult a Poly-Art alkotóközösség eredményes festő – kerámia művészi tevékenységéhez.
 
Műveivel 1997 és 2005 között számos kollektív és hét önálló kiállításon vett részt.


Javaslattevő: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.