Érd Körbe kerékpáros felvonulás

egészség és életmód

Bemutatás

Az Érd Körbe kerékpáros felvonulás elnevezése a városunkat megkerülő felvonulásra utal. A rendezvény célja a környezetkímélő alternatív közlekedési módok népszerűsítése, figyelemfelhívás a lakóutak forgalomcsillapításért, az érdi utak kerékpározhatóvá tételéért.
 
Egy évben kétszer, először tavasszal a Föld napja, majd ősszel az autómentes nap alkalmával kerül megrendezésre. Találkozó és indulás a város központjából, a lehető legváltozatosabb közlekedési eszközök találkozásánál, érintve a helyi nevezetes helyeket. Eltekerünk a város központjától a legdélibb pontjáig, onnan a legnyugatibb, a legészakibb, a legkeletibb részre is eljutunk, majd visszatérünk a centrumba.
 
Az Érd Körbe felvonulás szokásos útvonalai Érd nevezetességei, látnivalói és a közlekedés szempontjából érdekes helyeket érintik:
 
1. Családi kör: Érd Központjától Érd Óvárosába, a Duna gátján haladó EuroVelo 6 kerékpárutat útbaejtve halad.
 
2. Érd Közepe Kör: Az érdi kerékpáros közlekedés gyakorlati tapasztalatai iránt érdeklődőknek
 
3. A 2016-tól Sólyom Lajos emlékkör néven kb. 60 km-es távot tesznek meg a gyakorlott országúti kerékpárosok Diósd - Törökbálint - Biatorbágy - Etyek - Biatorbágy – Sóskút érintésével.
 
Az évi két Érd Körbe felvonuláson túl a növekedő érdeklődésnek és igényeknek megfelelően: 2014-től tavasszal a Patak(i) családi bringa túra – avagy érdi hangulatos patak menti tekerés gyerekekkel, nyáron Érd Körbe Night néven éjszakai túra, majd 2016-tól Mikulás kerekezés is megrendezésre került.
 
Az Érd Körbe szervező gárdája ezentúl további évi 6-8 bringatúra és más kerékpáros rendezvény megszervezését támogatja, mint a Magyar Kerékpárosklub „Kulturbebic” túrája, illetve sok más jó helyi kezdeményezéshez igyekezett meghirdetési csatornáival és szervezői tapasztalatával keretet adni.
 
A 25. Érd Körbe alkalmából díjat alapítottunk „A bringabarát Érdért” néven, amelyet annak adjuk át, aki az adott éven a legtöbbet tette a városunkban a kerékpározás feltételeinek javításáért. Az eddigi díjazottak:
 
2016.: Csengeri Attila
 
2017.: Sólyom Lajos, posztumusz
 
2018.: Süle Zsolt

Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett

Az "Érd Körbe" Érden és környékén, sőt messzebb földön ismertté vált, az Érd Körbe Egyesület által szervezett városi, családi kerékpáros rendezvény, felvonulás.
 
Az Érd Körbe Egyesület 2012-ben alakult meg Érd környéki kerékpárosok összefogásával. Alapító tagjai többsége az 1999-ben alakult kerékpáros civil szervezettel, a Tekergő Egyesülettel az elmúlt évtizedben több ezer embert mozgattak meg különböző programjaikon. Fő céljuk a kerékpározás, a szabadidő hasznos eltöltésének népszerűsítése. Ennek érdekében az Egyesület folyamatos lobbi tevékenységet folytat Érd és térsége közlekedési rendszerének kerékpárosbaráttá tételéért. Az elmúlt években egyre sikeresebb, egyre nagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye az Érd Körbe városkerülő kerékpáros felvonulás. A rendezvény célja elsősorban a kerékpározás népszerűsítése, a szervezet ezen keresztül hívja fel a figyelmet a kerékpározás fontosságára, előnyeire, szépségeire. Évente kétszer, a tavaszi Föld Napja és az őszi Autómentes Nap időpontjaihoz igazítva került megrendezésre.
 
Eseményeik között a szervező Érd Körbe Egyesület tagjai ismertető és érdekvédő tevékenységet folytatnak a városi fórumokon Érd kerékpárosbarát fejlesztését célozva, a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében.
 
Az Érd Körbe Egyesület tevékenységének és az általuk szervezett, koordinált rendezvények társadalmi hasznosságát kiemelten az a helyi közösségeket megmozgató, közösségért végzett munkában együttműködés jelenti, ami ennyi éven keresztül bizonyította vonzerejét.
 
A szervezésben támogatóként vagy partnerként rendszeresen résztvevő érdi szervezetek:
 
„Ága-Boga” Nagycsaládosok Érdi Egyesülete, Érd MJV Közterület Felügyelete, Érdi Rendőrkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Érdi Motoros Egyesület, Érd és Térsége Víziközmű Kft., Érdi Városi Polgárőr Egyesület, Magyar Kerékpárosklub Érd és Környéke Területi Szervezete, Magyar Vöröskereszt Érdi Tagszervezete, Sólyom Bike Team Egyesület, továbbá helyi vállalkozások, melyek jellemzően természetbeni, ritkábban anyagi támogatásukkal évről-évre sokat tesznek hozzá a rendezvény sikeréhez. Az évről-évre rendszeresen résztvevő érdi szervezeteken kívül minden évben több kisebb-nagyobb egyesület, tánc és zenekar, magánszemély ajánlotta fel műsorával a program kibővítését, színesítését. Melyekből mindazokat befogadta a szervező, az évek alatt több tucatot, amelyek a programba illeszthetők voltak.
 
Az Érd Körbe Egyesület az Érd Körbe felvonulás céljának megfelelően, ami „a környezetkímélő alternatív közlekedési módok népszerűsítése, figyelemfelhívás a lakóutak forgalomcsillapításért, az érdi utak kerékpározhatóvá tételéért.” további társadalmi célú tevékenységeket is végez, mint a városi és országos közlekedési szemléletformáló kampányokban részvétel, valamint közreműködés a város közlekedési és kerékpáros turizmust érintő fejlesztéseiben.
 
Ilyen együttműködés keretében készült 2008-ban az érdi Kerékpáros Koncepció:
 
http://www.erdcenter.hu/pub/ec/news/2009/marcius/kerekpar.htm, http://www.erdcenter.hu/pub/ec/news/2009/januar/kerekpar.html
 
Kerékpáros Hálózati Tervben közreműködtünk: http://www.erd.hu/data/cms743817/Erd_kerekparforgalmi_halozati_terv_vegleges.pdf
 
Érd MJV befektetési portfólioja bevezetését is az Érd Körbe vidám résztvevőiről készült fényképpel illusztrálták: http://www.erd.hu/data/cms645945/LehetosegekKonyve_M1.pdfKattintson a képre a gépgaléria megtekintéséhez!


Értékőr: Süle Zsolt

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.