Szűcs Magdolna keramikus alkotásai

Kulturális örökség

Bemutatás


Szűcs Lászlóné Magdolna tehetségét édesanyjától, Mosonyi Magdolnától kapta, örökölte, aki már gyermekkorában megtanította őt az agyag szeretetére. Magdolna szerint az agyag egy csodálatos közvetítő, segít közelebb kerülni önmagunkhoz, örömöt okoz. Az öröm abból fakad, hogy a kezünkben ez a nagyszerű ősi anyag kedvünk és ízlésünk szerint formálható. A meggyúrás, összedolgozás fáradságos munkája után megszületik a csoda, ugyanis az agyag nem tűri a hazugságot. A jól elkészített alkotásoknak „lelke” van, a kemence tüzében újjászületés történik, egy varázslat, ha jól dolgozik az alkotó.
 
Magdolna Budapesten a Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett, majd dolgozott az IDEA Iparművészeti vállalatnál.
 
1980-tól Érdligeten élnek, férjével –aki nagyszerű korongozó- egymást kiegészítve közösen keramikus vállalkozóként alkotnak.
 
Vállalkozásuk tipikus példája a hagyományosan működő családi manufaktúrának. Elsősorban nem mennyiségre termelnek, hanem kézi korongozású, igényes, változatos, sok kézi munkával díszített tárgyat készítenek.


Indoklás

Szűcs Magdolna és férje keramikus műhelyének egyedi arculata hosszú évek munkájával alakult ki. Egy-egy termékcsaládot a magyar kézművesség tradícióit és a modern irányzatokat figyelembe véve készítenek el. Érd néhány nevezetessége is szerepel alkotásaikon. Szeretik a kihívásokat, amikor magyar vagy külföldi megrendelők különleges elvárásainak kell megfelelniük.

Értékőr: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.