Csuka Zoltán életműve

Kulturális örökség


Bemutatás

Csuka Zoltán (1901-1984) József Attila díjas költő, író, műfordító. Zichyfalván (Bánát) született, Érdligeten 1933-ban telepedett le és haláláig itt élt a Sárd utcában. Költőként indult, de lapalapítóként és újságíróként is dolgozott. Legnagyobb jelentősége azonban műfordítói és irodalomszervezői tevékenységében rejlik. A délszláv irodalom több mint száz kötetét lefordította, a szerb, a horvát és a szlovén irodalom jeles tolmácsolója. Andrič Híd a Drinán c. regénye Csuka Zoltán magyar fordításának köszönhetően indult el a világhírnév és a Nobel-díj felé. Írói tevékenységének fontos műve A jugoszláviai népek irodalmának története (1963), elsőként írtak ilyen összefoglaló művet magyarul.
 
1976-ban Csuka Zoltán 75. születésnapja alkalmából Érd községnek adományozta könyvgyűjteményének egy részét, megalapítva ezzel a Jószomszédság könyvtárát, amely a nagyközségi könyvtár fiókkönyvtáraként működött. 1981-ben megkapta Érd első Diszpolgári címét. Halála után lakóháza a Napház a város tulajdonába került, 1989 óta az épület kiállítóteremnek, a Csuka Zoltán emlékszobának és kiállításnak ad helyet. 1990-ben a városi könyvtár felvette Csuka Zoltán nevét.

Indoklás

Helyi szerző, 51 éven keresztül élt és dolgozott Érden. Író, költő, műfordító, irodalomszervező volt, jelentős szerepet vállalt a vajdasági szellemi élet, a délszláv magyar irodalom megteremtésében, szervezésében. Érdre települve tájékoztatta a hazai közvéleményt a határon túl élő magyarok irodalmáról, műfordításain keresztül pedig megismertetett a délszláv népek irodalmával és jelentős képviselőivel. Megalapította a Jószomszédság könyvtárát Érdligeten.

Értékőr: Paulovits Istvánné

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.