Poly-Art Alapítvány és alintézményeinek tevékenysége

Kulturális örökség

Bemutatás

2015-ben lesz húszéves hogy megalakult ez a csoport (alapítvány). Misszió, lehetőséget teremt azoknak a költőknek, íróknak, képzőművészeknek, akik nem ebből élnek.
 
Értékes közösséget hozott létre, támogatja a városunkban és környékén élő alkotókat, felkutatja a tehetségeket, fórumot ad a bemutatkozáshoz, segíti a kibontakozást. 2011 óta ide tartozik az érdi Irodalomkedvelők klubja, 2014-ben pedig a Képzőművészek Érdi Közössége (KÉK) csatlakozott, valamint a Bíró András Baráti Társaság. Anyagi lehetőségeink szűkösek. Amikor lehet, pályázunk a város kulturális alapjára (gyakran sikerrel), próbálunk szponzorokat felkutatni (sikertelenül. Ma már alig áldoz valaki a kultúrára). Ennek ellenére van jövője a szervezetnek, a múltja pedig húszéves.

Indoklás

A 20 év alatt számtalan tehetséget karolt fel az alapítvány, antológiákat adott ki, az irodalmat művelőknek saját kötetet jelentetett meg, benne a Poly-Art képzőművészeinek műalkotásaival. Az irodalomkedvelők IRKA-klubja negyedévente jelentet meg saját folyóiratot, amely tartalmazza az előbb említett alintézmények alkotóinak munkáit, valamint a fiatal tehetségeknek is lehetőséget teremtünk arra, hogy széles körben megismerjék őket.
 
Nem a megjelentetést tartjuk elsősorban értéknek, hanem azt, hogy a tehetségek lehetőséget kapnak, nem engedjük őket elkallódni, és alkotó közösségben kicserélhetik gondolataikat, érzéseiket.

Páros évben az IRKA, páratlan évben a Poly-Art adja ki a csaknem közös szerzők munkáit.
 
A KÉK-kel is teljesen összefonódik a tevékenységünk. Illusztrációk, közös programok jelzik ezt, hiszen jó néhány festő irodalmi alkotásokat is hoz létre.
 
Pályázatok (kép és vers, vagy önálló irodalmi téma) színesítik a palettát.
 
A Bíró András Baráti Társaság célja a költő-író irodalmi hagyatékának gondozása, lakóházuk emlékházzá, múzeummá alakítása.
 
A zene úgy kapcsolódik a Poly-Arthoz, hogy érdi énekművészek, zenészek gyakran szerepelnek meghívott vendégként a műsorokban, ugyanakkor érdi, százhalombattai diósdi énekkarok, zeneiskolák felnőtt- és gyerekművészei jönnek hozzánk, csatlakoznak szívesen az egyes közösségekhez. A pódiumestek, a közös galériák lehetőséget adnak a találkozóra, a beszélgetésekre, egymás műveinek, gondolatainak megismerésére. Baráti kapcsolatok alakulnak, nemcsak a nagy rendezvényeken, de a magánéletben is keresik egymás társaságát, inspirálják egymást, lelki támaszt nyújtanak.


Értékőr: Daróczi Lajosné

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.