Szent Mihály templom

Épített környezet

Bemutatás


A templom elődje a 15. század második felében épülhetett. A török korban hadiszertárnak használt épület tűzvész áldozata lett. A török hódoltságot követően betelepült lakosság főként rác – azaz a horvát - volt. A részben lerombolt 15. századi templom szentélyének alapfalait felhasználva, a ma álló templomot 1719-ben valószínűleg ők kezdték építeni és 1723-ban történt a megáldása.
 
1759-ben sekrestyét építettek hozzá. A korábbi fatorony helyett, 1774-76 között épült a jelenlegi torony.
 
Az 1723-ban felszentelt barokk templom berendezési tárgyai nagy részének restaurálása a 2013. évben fejeződött be. A leírások szerint eredetileg Szent Walburga tiszteletére szentelt, ma Jézus Szent Szíve mellékoltár a legkorábbi ezek között. Készítése 1770 körülre tehető, barokk stílusú. Korban a következő, a templom klasszicista főoltára, amely 1818-ra már elkészült és Szent Mihály arkangyal, a templom névadó szentjének szobra áll fölötte. A Szűz Máriának szentelt mellékoltár 1953-ban készült a barokk mellékoltár mintájára.

Forrás: http://www.lltk.hu/mustra/811368


Indoklás

Érd Óváros tájképét méltóságteljesen díszíti a domb tövében épült, történelmi igényességgel restaurált, legrégibb temploma városunknak. Külső és belső szépségével és annak jelképeket hordozó tartalmával kiemelkedik a környezetből. Műemlék.

aaaa
 

 

 


Értékőr: Brunczvikné Máté Ildikó

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.