Szekér Gizi fazekas életműve és alkotásai

Kulturális örökség

Bemutatás


Szekér Gizi 1948-ban született Szentgotthárdon. Az általános iskolát és az érettségit itt fejezte be. Édesanyja tanítónő, nagyapja Szekér János világot járt, jó hírű kályhásmester volt.
Valójában tornatanárnak készült és a gimnáziumi évek alatt nyári diákként Magyarszombatfára került. Itt látta meg a „forgó csodát”, a fazekaskorongot, és a mesterség szépsége egy életre rabul ejtette. Valószínű, hogy e mesterség iránti érdeklődését a fazekas és kályhás mester nagyapától örökölte.
A szakmunkás vizsga után alföldi fazekas mesterek műhelyeiben képezte tovább magát.
1971-1989-ig a Kerámia Iparművész Háziipari Szövetkezet kézi korongosa.
Mindig nagyon érdekelte id. Badár Balázs tevékenysége. Az ő munkásságából, motívumkincseiből kiindulva igyekszik megőrizni a magyar-keleti kapcsolatok motívumrendszerét.
Alkotásaiban több tájegység, így az Őrség, Sárköz, Közép-Tisza vidék (Badár), Kárpátalja (HUCUL) hagyományos értékei is fellelhetők.
Jelenleg az Andretti Károly Általános és Művészeti Iskola (Sóskút) kerámia szakkör vezetője.
Tanulóival a 2005-2006-os tanévben a 6. Országos Vándorlegény Pályázaton korcsoportjukban közösségi díj 1. helyezettjei voltak.
Szekér Gizi fazekas / kerámia készítő elsődleges célja a tanítás során az általa őrzött értékek szellemi és gyakorlati szinten való továbbadása.
Elismerések: „A szakma kiváló művelője” 1973. Mezőtúr 1974. Mezőtúr 1975. Kaposvár 1976. Mezőtúr
1996. Élő Népművészet Pályázat: Gránátalma díj arany fokozata

Indoklás

„Szekér Gizi átörökítette a nagyapja, Szekér János szakmai tudását, aki egy kiváló dunántúli fazekas és kályhás mester volt. Ugyanakkor az évek során néhány különleges saját stílust alakított ki. Az egyik igazán megragadó az ÁTTÖRT minta, amire türkizhez hasonló kis gyöngyöket is rakott. Ez kifejezetten Szekér Giza stílus. Az a zöld szín, amivel bevonja a legtöbb termékét, ez az engobozás szintén csak rá jellemző, ezzel a technikával készít tükörtartókat, gyertyatartókat, tálakat, hagyma-, valamint gyümölcstartókat. …. Nagyon sok pályázaton vett részt, a legjelentősebbek a Honfoglalás kori edényekhez hasonló témájú alkotásai. A másik, amivel díjat nyert, a Mátyás király korabeli edények hangulati visszaadása. A budai vár és környékén tartott szakmai kiállítások és vásárok rendszeres résztvevője.” (Majorné Bániczki Julianna, művésztanár)


Értékőr: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.