Tamáska Józsefné Jakab Margit szőttesei

Bemutatás


Nem is tudom az életemet elképzelni szövés nélkül. Hogy miért választottam a szövésnek az egyszerűbb régiesebb változatát, amit nem működtet gép? Nem zajos, tőlem jön lendületbe, és nekem ez kell. Velem lélegzik, és nekem muzsikál.
 
1997 októberében nagy kedvvel szerveztem meg a Kézműves Klubot és a Szövő szakkört Érden. Az idén éppen a 20. évi jubileumi kiállításunkra készülünk.
 
Szeretem, ha taníthatok, és látom, hogy a régi dolgok hogyan maradnak az életünk részei. 2002-ben indult el a Nemzetközi Textilfestési kísérleti projekt. Természetesen vállaltam a felkérést. Az a lényege, hogy feltérképeztük a környék őshonos festőnövényeit, és a mai napig kísérletezünk a fonalak festésével. Izgalmas, gyönyörű és tanulságos munka.

Indoklás


Tamaska Józsefné Jakab Margit beleszületett a szövés tudományába, autentikus felmenőktől, a bukovinai székely család tagjaként és a falubeliektől tanulhatta meg. A szülők még gyerekek voltak, amikor kitelepítették őket, Margit egy kis tolnai faluban, Aparhanton nőtt fel, ahol a falusi rend szerint zajlott a család élete.
 
A szövőszék természetes velejárója volt az életnek, az asszonyok, lányok itt is jártak a guzsalyasba. A férje révén került Bátára, ahol a sárközi szőttest tanulhatta meg, valamint vásznat szőni. Itt ismerkedett meg a szövőkerettel. 1997 októbere óta szövőszakkört vezet.
 
Generációk tanulták meg a szövést az ő keze alatt – gyerekek, felnőttek egyaránt.Néprajzi gyűjtőutak, kapcsolat neves néprajzosokkal, múzeumi munkák, kiállítások, tanítás a szakkörben és a nyári táborokban – ez tölti ki életét.

Értékőr:

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.