Az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör hagyomány-őrzése

Kulturális örökség

- Kóka Rozália: Hadikfalvi betlehemes (2002. Fekete Sas Kiadó)
- Kóka Rozália: „Magyarország szélin…” Az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör története (1971-2013) és legszebb népdalai (2013. Pillangó Kiadó)

Bemutatás

A Népdalkör a bukovinai székelyek népdal kincsének méltó őrzője és átörökítője több generáción keresztül.
A bukovinai székely falvak népzenéjének gazdagsága Kodály Zoltánt is lenyűgözte 1914-es bukovinai gyűjtőútja során.
1971-től Érd kulturális tevékenységének megbecsült szereplője a Népdalkör, nem csak a zenei örökséget ápolják, hanem a bukovinai székelyek betlehemes játékát is felelevenítették. Először 1985-ben Budapesten, majd 1986 vízkeresztjén Érden is láthatta a közönség a HADIKFALVI CSOBÁNOLÁS-t. Hanglemez, hangkazetta, CD, TV film és könyv is készült a betlehemes játékról.
A bukovinai székelyek sorsának –történetük 1764-es kezdetétől egészen 1945-ig úgyszólván állandó eleme a kényszerű elszakadás az otthontól, a menekülés és idegen földre jutás. A betlehemes játék kicsiben saját népe sorsát példázza: egy közösség kitartását, hitét az emberi jóságban, tisztaságban; ez az örök emberi üzenete.

Hosszú éveken keresztül emelték a kis közösség tagjai az ünnep-várás örömét az értékes karácsonyi népszokás előadásával.
 
Majd közel 10 éves kihagyás után 2013-ban új felállásban ismét láthatta az érdi közönség a kis Jézus születését megjelenítő dramatikus játékot.
 
„A Csobánolás bukovinai székely betlehemes játék a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvétetett 2013. évben.”

Indoklás

Az egykori bukovinai székelyek mai leszármazottainak kulturális tevékenysége nem csak érdi érték. „A fenti nemzeti jegyzékre vétel megerősíti a Közösségi Kultúra védelmének jelentőségét, a kulturális örökség megőrzésének nemzeti szintű elismerését.”

Értékőr: Benkóczy Márta

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.