Rozgonyi Zoltán bélyeges téglagyűjteménye

Ipari és műszaki megoldások

Bemutatás

A téglagyűjtemény különleges helyet foglal el a hazai bélyeges téglagyűjtemények sorában, hiszen itt látható a legteljesebb érdi téglabélyeg gyűjtemény, amely alapján készült a település ipartörténetének ezt a szegmensét feldolgozó tanulmány „Érd téglái” címmel. (Jeles téglák, jeles emlékeink 7; 70-97, Monarchia BTE, Baj, 2013.) Ugyancsak ebből a mintegy 4000 darabból álló kollekcióból készült a 2014-ben a Városi Galériában egy színvonalas kiállítás, amelyet több száz érdeklődő láthatott közel egy hónapig.

Indoklás

Magyarországon (a történelmi Magyar Királyság területén) Európában egyedülállóformagazdagságban készítettek az elmúlt kb. 400 évben bélyeges téglákat. Egyes becslések szerint a számuk meghaladja a 30000-féle darabot. A téglabélyegek kapcsolódnak Magyarország főnemesi, nemesi társadalmához, egyházi méltóságokhoz, jeles eseményekhez, hazánk ipari forradalmához, népi szimbólumaihoz, egy szóval: történelméhez. Ebben az értelemben a téglabélyegek egyfajta hungarikumnak minősíthetők.
 
Sehol másutt nem alkalmaztak hozzánk hasonló módon téglabélyegeket.
 
Sehol másutt nem jelenítették meg a téglákon ennyire szerteágazóan az egyházi és világi személyiségek neveit és a történelmi eseményeket.
 
Sehol másutt nincs annyi az egyházi és a kollektív ősemlékezetben meglévő (csodaszarvas, életfa, tulipán, Krisztus szimbólum) jelkép a téglabélyegek között, mint hazánkban.

Értékőr: Dr. Herczig Béla

Érdikum - Technológia: EUSAN Kft.